8. jan. 2012

Nyttig om printing av kort

Noe av intensjonen med denne bloggen er at også du som er uerfaren med "hobbygreier" skal våge å prøve deg. Her er noen tips, råd og forklaringer som jeg håper vil hjelpe deg i gang!

PAPIR/KARTONG
Du får de peneste kortene når du printer på kartong. Tykkelsen på papir og kartong angis i gram. 190g er minimum for kort (mener jeg). 220g til 240g er flott kort-kvalitet, og de fleste fargeprintere takler inntil 240g.

Du får kjøpt kartong for print i for eksempel hobbybutikker og scrapbookbutikker, og i noen fotobutikker, bokhandlere og forhandlere av kontorrekvisita. Jeg handler mye hos Panduro, de har godt utvalg.

De fleste kort blir litt "ekstra" når du printer på kartong med struktur. Et tips er å kjøpe scrapbooking-ark (for eksempel merke Bazzil). Scrapbooking-ark er 30,5 x 30,5cm og må kuttes ned for å passe i printer, men utvalget i struktur er stort, og arkene kan kjøpes enkeltvis. Det blir ikke nødvendigvis dyrere enn å kjøpe pakker med A4-kartong.PRINTING 
Pdf-filer som jeg selv legger ut og linker til for printing på denne bloggen, er i 1:1 størrelse. Sjekk derfor at du ikke printer med sideskalering.


Print fra bakskuff når du printer på kartong - ikke fra kassett. Kartong kiler seg fortere fra skuffen, og arket får unødvendig mye bøy. Fra bakskuff får arket en riktigere bane gjennom printeren.
KUTTING OG FERDIGGJØRING
Mine kort-pdf'er har heltrukket skjærelinje. Det vil si at det er mulig å klippe til kortene med vanlig saks. Men om du tror du kommer til å lage noen kort fremover, så gå like godt til innkjøp av litt mer egnet verktøy med en gang (du sparer det fort inn igjen!).

Du kommer veldig langt med følgende:
 • En skjærematte
 • En hobbykniv/skalpell med utskiftbare blader
 • En linjal
 • Eventuelt og/eller et skjærebrett (Fiskars har et utvalg i slike).
Du får tak i skjærematte og kniv/skalpell på butikker som nevnt over (ifm papir/kartong). Nille har også rimelige alternativer på slikt.

Her er min basis "verktøykasse"/arbeidsstasjon:


Helt til slutt et godt råd til når du skal folde kortet du har printet:

Når du bretter over, det vil si legger kortsidene mot hverandre, press ryggfolden ned med flatsiden av en penn og stryk hardt over noen ganger. Dette gir en "skarp" og fin brett på kortet. Tar du deg i tillegg tid til å risse en linje forsiktig langs en linjal over midten av kortets innside først, feks med en strikkepinne, vil folden bli ekstra pen når du bretter den over.


Da er det vel bare å printe i vei, eller? (Nøl ikke med å legge igjen en kommentar dersom du har spørsmål!).

Lykke til.☺

3 kommentarer:

 1. Det passet fint at du gav litt info, for jeg satt og lurte litt på papirkvalitet :) Nu har vi en plan!

  SvarSlett
 2. Tusen takk for detaljert info. Det var nyttig. Har lurt litt på dette med papirkvalitet.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for mange gode tips og råd :D
  Digger denne bloggen :D

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...